Alles wat je moet weten over een vakantie naar Portugal

Portugal is een mateloos populair vakantieland, en dat wordt alleen maar meer. Steeds meer Nederlanders kiezen dan ook voor een vliegvakantie naar Portugal. Vooral de Algarve en andere costa’s wordt ieder jaar overspoeld door toeristen die aan het strand willen liggen of gewoon willen zonnen. Toch zijn er plaatsen waar het massatoerisme het land nog niet geraakt heeft, die de moeite waard zijn om te zoeken. Évora bijvoorbeeld. Deze kleine stad (ongeveer 55.000 inwoners) heeft een indrukwekkende lijst aan bezienswaardigheden. Het is nog niet aangetast door toerisme op grote schaal, waardoor de stad in (betrekkelijke) rust kan worden bekeken. Er zijn bewijzen gevonden dat de stad al meer dan twee millennia oud is. Vanuit de Romeinse tijd zijn de badhuizen (ruines ervan), de Dianatempel en de stadsmuur die een gedeelte van het centrum nog ommuurt, bewaard gebleven. Uit de tijd dat de Moren de dienst uitmaakten in de stad (715-1165) staat er nog het paleis van de Graven van Basto. In andere gebouwen, zoals de kapel van St. Brás, is de Moorse invloed ook nog duidelijk zichtbaar. De lokale Kathedraal is één van de oudste Gotische Kathedralen van Portugal. De bouw vond plaats tussen 1280 en 1340. De hoofdstad van Portugal is Lissabon. De taal is Portugees.

Reizen naar portugal 

De grillige Atlantische kustlijn heeft een lengte van ruim 850 kilometer. In het noorden bestaat de kust uit steile rotsen, in het zuiden uit kilometers lange zandstranden. Daartussen ligt een groot aantal beschutte baaien met zandstranden en lagunes; een uitweg naar de oceaan voor talloze  rivieren. Portugal is een Republiek met een inwonersaantal van ruim tien miljoen mensen. Hiervan is ruim 90% rooms-katholiek.

Cultuur

Zelf beïnvloed door Kelten, Romeinen en Moren, hebben de Portugezen zelf ook een vinger in de pap gehad wat betreft wereldvorming. Het Portugese wereldrijk bestond ooit uit Brazilië, grote kuststreken van Afrika, gedeelten van Indonesië, Sri Lanka en India, tientallen eilanden in de Grote Oceaan en stukken van het huidige Namibië, Angola, Botswana en Mozambique. Portugees wordt wereldwijd nog door meer dan 200 miljoen mensen gesproken.

Fadoland

Fado wordt ook in Nederland steeds populairder. Deze melancholieke volksmuziek uit Portugal maakt een belangrijk onderdeel uit van de cultuur. Er zijn bewijzen dat deze stijl in het begin van de negentiende eeuw al bestond. De stijl kent twee duidelijke stromingen: de Lissabon Fado, de stad waar de stijl ook ontstaan is. De Coimbra Fado is duisterder en wordt vaak op donkere plaatsen uitgevoerd. De gitaar is hét fado-instrument.vPortugal heeft een gematigd klimaat met droge, hete zomers. In het zuiden heerst een meditterraan klimaat dat richting het noorden overgaat in een zeeklimaat.

Praktische informatie over een vakantie in Portugal

In Portugal wordt betaald met de Euro. Er zijn veel geldautomaten. Traveller cheques en creditcards worden algemeen geaccepteerd. Een geldig paspoort of Nederlandse identiteitskaart. Het wordt aangeraden om drinkwater in flessen te kopen. Portugal is goed bereikbaar met het vliegtuig en per auto en bus. Ook heeft het land een goed wegennet en een uitgebreid spoorwegennet. De grotere steden en plaatsen worden onderling met elkaar verbonden door regelmatige busverbindingen. In Lissabon en Porto rijden ook metros.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *