gerechten portugal

5 gerechten om te proberen als je in Portugal bent

Portugal is een geweldig land om te bezoeken. Cultuur, natuur, prachtige steden, fijne mensen en bovenal: heerlijk eten. Portugal heeft het allemaal! De Portugezen kunnen heerlijke gerechten op tafel toveren om je vingers bij af te likken. Wij delen 5 gerechten uit verschillende streken die je zeker moet proeven. Ideaal om een mooie roadtrip omheen te plannen als je van plan bent om te gaan genieten van een fly drive Portugal, bijvoorbeeld. Geniet je alvast mee?

1.      Pastéis de Belém

Met stip op een staat dit heerlijke pasteitje, gevuld met custard. Het gerechtje dateert al uit 1837 en werd voor het eerst gemaakt in een oud Jerónimo klooster. Het recept voor de Pastéis de Belem, die maar op een plek in Lissabon te krijgen zijn, wordt nog altijd geheimgehouden voor de rest van de wereld. Uiteraard kun je ergens anders in Lissabon of Portugal ook op zoek naar pastéis de nata – net zo lekker en bijna niet van het origineel te onderscheiden, maar gelukkig wel op meerdere plekken te vinden!

2.      Dorada

Een van de mooiste gebieden van Portugal moet wel de Algarve zijn. Dit gebied staat bekend om haar prachtige natuur, mooie stranden en lange kustlijn. Een vis die hier veel gevangen wordt is de zeebaars of dorada. Bereid op de grill en geserveerd met gekookte aardappelen en een frisse salade als bijgerecht is dit een van de meest populaire en traditionele gerechten uit deze streek.

3.      Papas de Sarrabulho

Ben jij culinaire avonturier en wil jij de meest unieke smaken proeven? Dit is een spannend gerecht om dan eens uit te proberen. Papas de Sarrabulho is een soort stoofpot die typisch is voor Minho, een streek in het noorden van Portugal. Hij bestaat uit varkensvlees dat is gekruid en gemarineerd in komijn en rode wijn om vervolgens gekookt te worden in, jawel, varkensbloed. Durf jij?

4.      Tripas à Moda

Dit is een van de meest traditionele gerechten uit de Portugese keuken dat van oorsprong gemaakt werd in Porto, een stad in het noorden van Portugal. De basis van dit gerecht bestaat uit pens, een ingrediënt dat in de Nederlandse keuken nog niet veel wordt gebruikt maar dat in andere landen al sinds jaar en dag gegeten wordt. Zo ook in Portugal!

5.      Bolo de bolacha

We sluiten af met een heerlijk dessert dat bijna overal in Portugal wel te vinden is, Bolo de bolacha, een koekjestaart. Dit is een typisch Portugees nagerecht waar vele varianten van bestaan. In bijna iedere pastelaria is dit nagerecht wel te koop. De taart bestaat uit verschillende laagjes waarin biscuitkoekjes en koffie de hoofdrol spelen. Variaties worden soms gemaakt met slagroom, kokos, karamel of chocolade. Perfect om een heerlijk diner mee af te sluiten. 

Culinaire ontdekkingsreis door Portugal

De Portugese keuken is, zoals je kunt lezen, enorm veelzijdig. Omdat het land veel verschillende soorten steden en gebieden kent met eigen tradities en culinaire gebruiken kun je overal in Portugal wel een nieuwe specialiteit ontdekken. Het land leent zich daarom perfect voor een culinaire ontdekkingsreis. Plan jouw reis bijvoorbeeld aan de hand van een aantal gerechten die je graag wilt proberen en de streken of steden waar dit gerecht oorspronkelijk vandaan komt. Dat wordt gegarandeerd een avontuur!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *