Zakendoen in Portugal

Hoe doe je het beste zaken Portugal

Portugal is in veel opzichten een heel bijzonder land. Maar ook op zakelijk gebied heeft het de laatste jaren veel stappen gemaakt. Er zijn namelijk veel techbedrijven te vinden en dat is duidelijk terug te zien aan de startup scene in het land. Er zijn veel jonge bedrijven die snel groeien en ontwikkelen. Daardoor zijn er ook steeds meer Nederlandse ondernemers die in contact komen met Portugese bedrijven. Ben jij ook in contact met een bedrijf in Portugal en wil je weten hoe je het beste zaken kan doen in het land? Dan hebben wij de onderstaande tips voor je.

De lunch is ontzettend belangrijk

In de Nederlandse zakelijke cultuur is het niet zo dat de lunch erg belangrijk is voor zaken, maar in Portugal is dat wel zo. Daar maken ze graag gebruik van dit moment om uitgebreid te gaan lunchen, waar ook zakelijke gesprekken gevoerd kunnen worden. Maak hier dan ook slim gebruik van en trakteer een belangrijke zakenrelatie op een lekkere lunch en gebruik die tijd om een aantal zaken te bespreken die jij graag besproken wilt hebben.

Taal afhankelijk van het type bedrijf

Je hoeft niet altijd Portugees te kunnen spreken om met mensen en bedrijven in contact te komen. Over het algemeen wordt er namelijk redelijk goed Engels gesproken, maar dit hangt wel sterk af van het bedrijf waar je bent. Zo is het bij traditionele bedrijven sneller zo dat er niet heel goed Engels wordt gesproken en kan Portugees goed uitkomen. Slim is dan om documenten te laten vertalen. Ook al is het niet altijd noodzakelijk, je zult er wel snel pluspunten mee pakken. Probeer in dat geval van tevoren een beetje te peilen hoe het staat met de taal bij hun en wat je het beste kan spreken.

Het werktempo ligt niet hetzelfde als in Nederland

Over het algemeen is het goed om er rekening mee te houden dat het werktempo in Portugal lang niet altijd gelijk is aan de Nederlandse. Projecten kunnen wat langer duren voordat ze af zijn. Natuurijk verschilt dit wel per bedrijf, want vooral jongere bedrijven en startup zien vaak wel snellere ontwikkelingen, maar wanneer je in contact bent met een traditioneler Portugees bedrijf dan moet je er niet raar van opkijken als dingen wel eens wat langer kunnen duren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *